Hittantábor 2014. – 1. nap

2014. június 30-án reggel fél nyolckor volt a gyülekező az öttevényi Keresztelő Szent János templomban, mert a szakadó eső elől oda menekült be a táborba készülő gyermek(had)sereg a szüleivel és a felnőttekkel. Az indulás előtt egy rövid ismertető és létszámellenőrzés után elénekeltük a már hagyományosnak mondható énekünket:

Áldásoddal megyünk, megyünk innen el,
Néked énekelünk boldog éneket,
Te vagy mindig velünk ha útra kelünk
Őrizd életünk ha útra kelünk.

Mindennap dícsérünk Téged jó Uram,
Néked énekelünk vígan boldogan,
Maradj mindig velünk, ha útra kelünk
Őrizd életünk mindennap.

A közös ének után a csomagokat bepakoltuk az autóbuszba és nekiindultunk a nagy útnak. Először a Csókakői vár megtekintése lett volna a terv, de a heves esőzés miatt sajnos fegyverszünetet kötöttünk, s így a vár bevétele elmaradt, de helyette a csodálatos fehérvár-csurgói Károlyi kastélyt volt lehetőségünk megtekinteni.

https://lh3.googleusercontent.com/24XRsMXbihpLcbdFz91j-JsVYFD-EWZvrKFarUmUjIQ=w1598-h701-no

A kastély látogatása után rövidesen megérkeztünk Agárdra a szálláshelyünkre, majd következett a szobakiosztás és a nagy kirámolás. Miután mindenki a elfoglalta a helyét, ismét összerázódott a “nagycsapat”, hogy kiderüljön: ki, melyik csoportba kerül?… Ez évben négy csoport képződött 15-15 fővel. Első feladatként a csoportnév választásra került sor, melyet a minket körülvevő környezet alapján kellett kitalálni. A gondosan áttanulmányozott lexikonokat kellett most elővenni mindenki emlékei közé, melynek eredményeképpen létrejött a: Világítótorony csapat; Vízicsibék csapata; Sirályok (királyok) csapata és Vízipókok csapata. A szervezők sem maradhattak le e nemes feladat szépségéről, ők a Vízi tündérek nevet választották csapat névnek.

Miután mindezzel végeztünk, a helyi Szent István templom irányába vettük utunkat a tábornyitó-szentmise megtartására. Hagyomány már, hogy minden szentmisén egy-egy csoport ministrál, s szolgál az oltár körül.  Az első napon a Vízi tündéreknek jutott ki feladat.

A szentmise főbb gondolatai:

Otthonunk ez a teremtett világ. Egy gyönyörű környezettbe jöttünk. Fontos, hogy jól érezzük benne magunkat. Igazából attól lesz otthonossá a hely, ahol vagyunk, hogy szeretnek bennünket. A minket körülvevő környezet Isten műve. Isten szeret bennünket és a teremtett világból észre tudjuk venni.

Figyeljem meg a szépséget, vegyem észre Isten mennyire szeret engem, ne csak elmenjek mellette. Tudjak rácsodálkozni a teremtett világra, tudjam azt befogadni.

Legyek hálás a Teremtőnek azért, hogy ezt értem tette, nekem adta!

A mise után a vacsora következett a szálláshely ebédlőjében, mely a tábor ideje alatt helyet adott az esti játékoknak is. Az első napi játékok  témája a megismerkedés, bemutatkozás. Általános kérdések pl. ki hány éves, mióta koptatja az iskolapadot, melyik községből érkezett, ki a kedvenc plébánosa… stb. (persze ez utóbbi nem szerepelt a kérdéslistán). Miután már mindenki megismert mindenkit, néhány könnyedebb játék következett, majd az estét esti ima és alvás zárta.


Tovább a 2. napra

Az adott cikk linkje: http://otteveny.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2014-2/hittantabor-agard-szekesfehervar-2014-06-29-07-04/hittantabor-2014-1-nap/