Hittantábor 2014. – 2. nap

Reggel hét órakor – mikor a nap épphogy a horizonton megjelent – volt az ébresztés, utána reggeli és már vonattal indultunk is Székesfehérvárra. Egy kellemes sétát követően jutottunk a királyok városának szívébe, ahol először a Hetedhét Játékmúzeumot tekinthettük meg kicsik és nagyon legnagyobb örömére.

A múzeum után a Kármelhegyi Boldogasszony templomban tartottuk a napi szentmisénket, melynek főcelebránsa Takács Nándor Jusztin OCD nyugalmazott megyés püspök volt, aki szívélyesen fogadott bennünket.

A szentmise főbb gondolatai:

Szent István oda térdelt a Szűz Anya elé, s fel ajánlta neki az országot. Legyünk büszkék arra, hogy az első szent magyar királyunk a Szűzanya oltalmába ajánlott minket.

Nagyon sok magyar szenttel büszkélkedhetünk, akik példaként állnak előttünk, hogy hűséges Krisztus követők maradhassunk.

Adja meg nekünk a Mennyei Atya, az evangélium szava által, hogy problémáinkban mindig tudjunk Krisztusra hallgatni s tanítása szerint élni.

A szentmisét követően egy rövid történeti beszámolót hallhatunk a templomról, melyből rövid ízelítő: A templomot a karmelita atyák emelték rendházuk mellé, 1731-1769 között, 1802-tõl már a szeminárium temploma. 1951-tõl egyházmegyei templomigazgatóság. A szép barokk templom Székesfehérvár fő műemléke. Belső szépségét megkapó arányossága, díszei, és Maulbertsch osztrák festő képei, és freskói adják.  A templom sok díszes fa-faragványai, orgonaszekrény kórus, rácsok, padok, ajtók, nagyméretű angyalszobrok mind a bajor származású Hauser Lőrinc karmelita szerzetes munkái.

Utána a város egyik éttermében ebédeltünk és délutántól két csoportban folytattuk (korosztály szerint) a múzeumlátogatásainkat. Megtekintettük a Kossuth udvarban található órajátékot, ahol történelmi királyaink alakjai elevenedtek meg harangjáték kíséretében.

Láthattuk a székesegyház altemplomában III. Béla és felesége koporsóját és a márványon hagyott testlenyomatukat, melyet – mint kiderült – csak ritkán mutatnak meg a látogatóknak. Jártunk a Szent István Bazilikában, megtekintettük a romkertet, ami a középkori Magyarország legfontosabb templomának, a Szűz Mária királyi prépostsági templom maradványait őrzi. Megismerkedhettünk az Egyházmegyei Múzeumban a Szentek titkával. Megnéztük a ciszterci templom egyedi és legpompásabb látnivalóját a rokokó stílusú fafaragású sekrestyéjét. A nap folyamán még sok-sok látványosságot láthattunk, amit hálásan köszönünk idegenvezetőnknek, aki nagyon-nagyon sok érdekességet elmesélt a városról, az egyes helyszínekről.

Székesfehérvár nevezetességeinek megtekintése után hazatértünk, vacsoráztunk és kezdetét vette a már meghirdetett, sokak számára izgalommal várt éjszakai kenutúra. A kenutúra szintén két csoportban zajlott: az első csoportban a kisebbek voltak a felnőtt vezetőinkkel, ez este 9 órakor vette kezdetét és 11-re érkeztek vissza. A másik csoportban a felsőbb évfolyamosok és az ifisek voltak, akik este 11-kor indultak neki az ismeretlen háborgó víznek és éjjel 1-re értek vissza szerencsére hiánytalanul. A túra lényege, hogy a Velencei-tó nádasai közé vitte a csoportokat, ahol hallani lehetett a víz, a nádas éjszakai világának életét és látni lehetett a gyönyörű csillagos égboltot. A túra alatt kellemesen elfáradtunk az evezéstől, de senki sem panaszkodott, mert a látvány és a hangulat felejthetetlen volt.

 

←Vissza az 1. napra              Tovább a 3. napra

Az adott cikk linkje: http://otteveny.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2014-2/hittantabor-agard-szekesfehervar-2014-06-29-07-04/hittantabor-2014-2-nap/