Hittantábor 2014. – 4. nap

Reggeli után elsétáltunk az agárdi Madárvártához és egy kisebb hidrometeorológiai állomáshoz.

Miután nagyon sok érdekességgel, információval és látvánnyal gyarapodtunk visszatértünk az ebédre. Ebéd után lehetősége nyílt a csapatoknak próbálni, rendezni, színpadra vinni az esti Ki-Mit-Tud? játék előadásait. Miután a hangrendszer, világítástechnika elkészült, és a rendezők az asszisztensekkel és a stábbal együtt végeztek a premier előtti főpróbával, ismét útnak eredtünk. Gyalog menetben vágattunk Agárd-Gárdony járdáin, hogy megtekinthessük az esti célunk egyik fő momentumát, a Gárdonyi emlékházat, ahol egy nagyon érdekes, színvonalas és figyelemfelkeltő előadásban lehetett részünk. Utána a Szent Anna kápolnához mentünk. Itt adódott lehetőségünk a napi szentmisénkre.

Szentmise főbb gondolatai:

Szent Tamás tapasztalata mennyei. Mindenre képes azért, hogy hirdesse Krisztus tanítását. Életét adja Jézusért. Gárdonyi művében Szent Margitot állítja elénk, mint Isten rabja. De nem rossz értelemben rab, hanem Isten szeretetének rabja, melyért mindenre képes.

Legyünk mi is Isten rabjai, ejtsen minket is rabul Isten szeretete, s így várjuk a mennyei otthont. Engedjük, hogy az Úr tanítása felkészítsen minket rá, s legyünk készek tenni érte.

A szentmisét követően visszatértünk vacsorázni, majd minden csapat felkészült, hogy este előadhassa a Ki-Mit-Tud? darabját. Az előadások a tábor témáit dolgozták fel:

Teremtés története – a minket körülvevő világot nagyon jól lehet érzékelni a Velencei-tó körül. A csapatnak a teremtéstörténetet kellett előadni minél ötletesebben, hogy mindenkinek jusson szerep.

Szent István életének három eseménye – Székesfehérvárhoz kötődik Szent István, ezért egy csapatnak jutott az a megtiszteltetés, hogy előadhatta Szent István megkeresztelkedését, megkoronázását és azt az eseményt, ahogy a Szent Koronát, Magyarországot felajánlja István a Szűzanyának.

Gárdonyi: Istenrabjai c. művéből részlet – Mivel Agárdon született Gárdonyi, ezért volt köthető a táborunkhoz. A történet Szent Margit kolostorba vonulásáról, fogadalomtételéről mesélt.

Furulya című novella – a csapatnak Pákozd emlékére Damjanich életének egy történetét kellett feldolgoznia, aki az életét a koldustól kapott furulyának köszönheti.

←Vissza az 3. napra              Tovább a 5. napra

Az adott cikk linkje: http://otteveny.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2014-2/hittantabor-agard-szekesfehervar-2014-06-29-07-04/hittantabor-2014-4-nap/