↑ Return to 2015

Nagyheti szertartások

  Nagycsütörtök


IMG_0888

IMG_0878Nagycsütörtök az utolsó vacsorának, az Eucharisztia alapításának illetve Jézus elárultatásának és elfogatásának napja. E napon a papok kettő szentmisét celebrálnak. A délelőtti szertartáson történik a krizma-szentelés (szent olajok megáldása). 

Az esti szentmise az utolsó vacsora emlékmiséje. Egyes templomokban a lábmosás szertartása is e napon történik.IMG_0884 A harangok, az orgona és a csengők egyszer felcsendülnek, majd húsvétvasárnapig elhallgatnak („Rómába mennek”) és kereplők szólnak helyettük. A szentmise utolsó mozzanata az oltárfosztás, az Oltáriszentség új őrzési helyre kerül. A szertartás után a szentsír előtt együtt virrasztunk az Úr Jézussal, nehéz óráiban szenvedéseire gondolva.
 

NagypéntekIMG_0938
Nagypéntek szigorú böjti nap. E napon Jézus szenvedésére és kereszthalálára emlékezünk. Délután a keresztre feszítés órája körül keresztutat járunk a templomokban. Az esti szertartást a népi hagyomány csonka-misének nevezte, mert ekkor nincs átváltoztatás. Az oltár díszeitől megfosztva áll. Ekkor kerül sor a kereszt előtti hódolatra is. A szertartáson felhangzik Jézus szenvedéstörténete a János-passióban.
IMG_0946

IMG_0970
Nagyszombat – Húsvét vigíliája


IMG_0997NIMG_0999agyszombat a készülődés és várakozás napja. Délelőtt a szentsír szabadon látogatható. Sötétség beálltával kezdődik a szertartás, húsvét vigíliája. Ez az egyházi év leggazdagabb liturgiája. A szentmise kezdetén a templom előtt történik a tűzszentelés, ahonnan lángot véve meggyújtjuk a húsvéti gyertyát. A templomban felcsendül a húsvéti örömének, az Exsultet. Megújítjuk keresztségi fogadalmunkat a vízszentelés kíséretében. A harangok, a csengők és az orgona e napon csendül fel ismét.  A szertartás végén körmenetben kivisszük a feltámadás örömhírét a faluba.


IMG_1008IMG_1014


 

Húsvétvasárnap


Húsvétvasárnap hajnalban Kunszigeten Jézus-keresésre gyűlünk össze, a sírhoz siető Mária Magdolna példáját követve. Gyertyával és énekszóval megyünk ki a faluszéli kereszthez, és visszük Jézus feltámadásának örömhírét a temetőbe. (S.R.)IMG_1033

 

 

 

Az adott cikk linkje: http://otteveny.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2015-2/nagyheti-szertartasok/