↑ Return to 2015

Plébániai Esték – Balczó András, Sport, politika, hit c. előadása (2015.05.12.)

108A Plébániai Esték sorozatának következő állomásaként vendégünk volt a 77- ik életévét töltő Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok-öttusázó, a Nemzet Sportolója, 12 gyermekes családapa.

Édesapja evangélikus lelkész volt Nyíregyházán, így András is itt töltötte gyermekkorát. 1955-ben Benedek Gábor öttusázó, edző fedezte fel majd érettségi után szülei beleegyezésével Budapestre került és a Csepel SC sportolója lett. Ebben az időszakban büszkesége, kudarcai miatt úgy vélte, hogy nincs Isten. Az 1960 –as év nemcsak az öttusázóinknak, hanem Andrásnak is csalódás volt. De ez egy 22 éves gyerek csalódása volt, aki előző évben második volt a világbajnokságon, és szerette volna az olimpián is megmutatni, hogy a legjobb, és azt hitte, hogy az út egyenes lesz.

111
1962. július 1-jén, édesapja haláláról értesülve már biztos volt Isten létezésében:„Abban a pillanatban elolvastam a Bibliát, vittem magammal versenyekre, edzőtáborba, külföldre. De az igazi fordulatot az hozta, amikor ’69-ben rájöttem, hogy vágyaim teljesültek.” Ekkor lett ugyanis egyéni világbajnok.
Az igazi koronát életére az 1972-es müncheni egyéni olimpiai arany tette.
Nagyon fontosnak tartja, hogy csak az lehet igazán boldog, aki nem büszke, öntelt és gyáva. Itt élünk a földön Isten szeretetével átölelve és mindannyiunknak tudnia kell, hogy Ő szeret minket. „ Bárki boldog lehet, a szép, a csúnya az erős, a gyenge, az idős, a fiatal, de csak akkor, ha nem leszünk büszkék, önteltek és gyávák és elfogadjuk Isten szeretetét. “

A zsúfolásig megtelt Római Katolikus Templomunkban Balczó András több, mint egyórás előadása igazán szép estét varázsolt mindannyiunk szívébe.

(Király Péter)

Az adott cikk linkje: http://otteveny.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2015-2/plebaniai-estek-balczo-andras-sport-politika-hit-c-eloadasa-2015-05-12/