↑ Return to 2015

Plébániai Esték – Ima tárogatóval (2015.06.24.)

4A Plébániai Esték sorozatának következő eseményére június 24.-én, falunk búcsúnapján, Keresztelő Szent János születésének ünnepén került sor templomunkban. Az ünnepi szentmisét követően Horváth György keramikus tartott előadást „Ima tárogatóval” címmel, illetve közreműködött a Nyugdíjasok Lébényi Egyesületének „Amatőrök” kamarakórusa.

Az előadást Reményik Sándor Kegyelem című versével kezdte Kovács Kornélia karnagy. A szavalat után a művészúr bemutatta hangszerét, a tárogatót. A tárogató egy ősi, magyar fúvós hangszer, ami a Rákóczi-féle szabadságharcban vált ismertté. Megtudhattuk azt is, hogyan ismerkedett meg a művészúr a hangszerrel, és hogyan jutott hozzá. Az előadás során felcsendültek ismerős dallamok is a tárogatón, mint például a Győzhetetlen én kőszálom-ami Rákóczi imája-,az Uram, jó nekünk itt lenni  vagy a Jézus Szíve, szeretlek én című egyházi ének is. A tárogató mellett a művészúr saját verseit, gondolatait is megosztotta velünk.

A Nyugdíjasok Lébényi Egyesületének „Amatőrök” kamarakórusa három műsorszámmal készült. Először a Nagyasszonyunk, hazánk reménye című egyházi éneket hallhattuk, majd Szent Pál apostol szeretethimnuszának feldolgozását, végül Mozart Varázsfuvola című operájában szereplő A bűvös csengettyűk című kórusművét.

Az előadás után szeretetvendégség volt a plébánián.

5


7

Az adott cikk linkje: http://otteveny.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2015-2/plebaniai-estek-ima-tarogatoval-2015-06-24/