↑ Return to 2015

Zarándoklat Gyulára (2015.09.11-09.12.)

Öttevény – Mosonszentmiklós – Kunsziget egyházközség híveinek zarándoklata Gyulán

1Egyházmegyénk által meghirdetett Apor Vilmos–imaévhez kapcsolódóan a három egyházközségből Winkler Zsolt plébános vezetésével 2015. szeptember 10-11-én közösen zarándokoltunk Boldog Apor Vilmos vértanú püspök első állomáshelyére, Gyulára.

 Programunkban kultúra és zarándoklat közösen volt jelen. Imádságos lelkülettel, jól éreztük magunkat!

Példaképünk, egyházmegyénk védelmezője nyomdokain járva a közösen mondott rózsafüzér, Mária és Apor énekek mellett, a vértanú püspök személyes ismerőseinek visszaemlékezésiből felolvasott részletek tették tartalmassá az utazásunkat.

 2Utunk első napján megálltunk Kecskeméten, ahol megtekintettük a Cifrapalotát, amelyben az európai és magyar képzőművészet legnagyobbjainak alkotásait megjelenítő képtár mellett, időszakos tárlatként „A beszélő köntös nyomában” kiállítást látogattuk meg. Részünk volt a Városháza híres harangjátékban is, amely Kodály Háry-szvitjét játszotta el. Az épület dísztermében hallgattunk meg egy ismertetőt a házról, valamint az országunk történelmét megörökítő freskókban gyönyörködhettünk.

Zarándok-úticélunkhoz, Gyulára érkezvén megkoszorúztuk az Apor Emlékművet, majd a Nádi Boldogasszony Templomban Zsolt atya a vértanú püspökről megemlékező szentmisét mutatott be, elmondtuk az Apor-litániát, és imádkoztunk Boldog Apor Vilmos szentté avatásáért. A templom plébánosa, Kovács Péter püspöki helynök nagy szeretettel és kitüntetett figyelemmel fogadott bennünket. Beszédében szólt a templom történetéről, valamint Apor Vilmos gyulai munkásságát méltatta.

3Második napunkon Szűz Mária Kegy- és Emléktárgyak Gyűjteménynek helyt adó Mária Múzeumot tekintettük meg, majd Erkel Ferenc szülőházában a zeneszerző munkásságát időrendi sorrendbe bemutató kiállítást látogattuk végig. A város lakóépületei közül kiemelkedő Ladics Házban különleges használati tárgyakat, családi hagyatékokat fedeztünk fel. A századelőt idéző híres 100 éves cukrászdában korhű körülmények között kiváló cukrászati termékeket kóstoltunk meg.

Gyulán járva természetesen a Vár sem maradhatott ki a napirendünkből, ahol idegenvezetőnk még a kulisszatitkokba is beavatott bennünket.

Hazafele tartva betértünk a Kondorosi Csárdába, ahol a helyiek szerint a híres betyár, Rózsa Sándor is megfordult, emlékére Betyármúzeumot is berendeztek.

4Zarándoklatunk utolsó állomáshelye Petőfiszállás – Pálosszentkút, a kegyhely felkeresése volt. A helyi pálos szerzetes, Csaba testvér várt bennünket. Körültekintően ismertette a búcsújáróhelyet, majd a gondolatébresztő előadása után plébánosunkkal szentmisét mutatott be, a szentbeszédben szólt hozzánk.

1 tabló
2. tabló
3.tabló
4.tabló
5.tabló
6.tabló
7.tabló
8. tabló
9. tabló
10. tabló
11. tabló
12. tabló
13. tabló
14. tabló
15. tabló
16.tabló
17. tabló
18. tabló

Az adott cikk linkje: http://otteveny.plebania.hu/esemenyek-unnepek/archivum/2015-2/zarandoklat-gyulara-2015-09-11-09-12/